вторник, 28 февруари 2017 г.

Ковачницата за младежка активност става постоянна форма към Читалище „Умение-2003“

 Доброволчеството не само създава удовлетворение, че помагаш, но те и учи, че не трябва да се оплакваш от дребните житейски проблеми. Това беше изводът на новопривлечените по проект „Ковачница за младежка активност“ доброволци към Читалище „Умение-2003“ след посещението им в Защитеното жилище в Дома за възпитание на умствено изостанали жени в село Малко Шарково преди Сирни Заговезни. Идеята да доставят малко радост на болните жени за Баба Марта се роди от самите млади хора по време на обучението им в Националния учебен център на БЧК, без дори да подозират какви майсторки са обитателките на Защитеното жилище. Заедно с младежите те изработиха кукли Баба Марта и около 200 мартеници, които ще подарят за Първомартенския празник на всички жени в Дома, в това число и на персонала и гостите.

„Задължително ще се върнем при тези жени отново“, зарекоха се младите доброволци и на заключителната пресконференция по проект „Ковачница за младежка активност“ на 28 февруари.
„В началото имах опасения, че другите ще странят от нас, ромите, но сега със сигурност мога да кажа, че имам много нови приятели“, сподели 17-годишният Веселин Христов.
„Аз специално научих много нови неща по време на обучението в Лозен, затова след връщането си доведох в читалището и мои приятелки да станат доброволци“, каза 18-годишната Кристина Савова.  
„Този проект беше отдавнашна идея на нашия клуб и сме благодарни на Министерството на младежта и спорта, че ни даде възмоност чрез Националната програма на младежта да я реализираме“, заяви 20-годишният Иван Стоянов, председател на клуб „БМЧК Умение“.
Над 70 млади хора от областта са участниците в проведените информационни срещи по проект „Ковачница за младежка активност“. 17 от тях са включиха в двудневното обучение в Националния учебен център към БЧК в село Лозен. Освен удостоверения за завършени обучения по първа долекарска помощ на работното място и реакция при бедствия и аварии от НУЦ на БЧК, те получиха и първите в ямболска област Доброволчески книжки, които бяха издадени от Читалище „Умение-2003“ в рамките на проекта. В момента доброволците към „ковачницата“ са вече 23-има.
„Целта ни по този проект беше основно да „заразим“ с доброволчеството повече хора. Изводът ни от проведените информационни срещи е, че младите наистина не са безразлични към случващото се около тях, но тези, които имат желание да се включват в доброволчески дейности, са най-вече младежите в неравностойно положение“, каза ръководителката на проект „Ковачница за младежка активност“ Дияна Бончева на пресконференцията.

Инициативата на младежките клубове „Доброволческа работилница за идеи и изкуство“ и „БМЧК Умение“ към читалище „Умение-2003“ се реализира през периода 1 декември 2016 – 28 февруари 2017 г.  с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта. Проектът приключи, но дейността на „ковачницата“ продължава. Следващата инициатива на доброволците е планирана за 11 март и е посветена на Световния ден на потребителя. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар