сряда, 30 ноември 2011 г.

Празник "Ямболски адети"На 30 ноември православната и католическата църква почитат св. Андрей Първозвани. Българите също почитат този празник, като го наричат „Едринден” или „Мечкин ден”, защото едно от преданията за него разказва, че първите църкви в югоизточния регион са основани именно от св. Андрей, когато преминава по нашите земи на път за Русия.
По случай този ден клуб „Ямболски адети” към  НЧ „Умение 2003” организира съвместно със спортен клуб по борба "Херкулес" празник и турнир по народни борби, финансирани по по проект, финансиран от Министерството на културата, по реда на чл. 72 от ПМС №334/29.12.2010 г. за изпълнение на държавния бюджет на Р. България за 2011 г.
Традиционните народни борби по една или друга причина бяха прекъснати в Ямбол през последните 4 години. Точно затова клуб „Ямболски адети” към читалище „Умение 2003” реши да я възстанови със съдействието на треньора Демир Демирев и клуб по борба „Херкулес”.
 Коледарската група към НЧ ”Умение2003” показа и традиционни ямболски обреди, които бяха наблюдавани с интерес от младите спортни таланти на Ямбол.
За да се спази традицията на Андреевден, турнирът стартира с борба между „мечката” на коледарите и състезател от СК ”Херкулес”. 
Празникът продължи със спортна надпревара в две категории за жени и две категории за мъже. 
Победителите получиха грамоти и награди, осигурени със средства по проекта „Ямболски адети”, финансиран от Министерство на културата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар