петък, 25 ноември 2011 г.

Празник „Ямболски адети” и народни борби организира читалище „Умение 2003” за Андреевден


ПРАЗНИК И ТУРНИР ПО СВОБОДНИ НАРОДНИ БОРБИ „ЯМБОЛСКИ АДЕТИ” ще се проведе на 30 ноември 2011 г. от 16 часа в Градски стадион.
Празникът се организира от народно читалище „Умение 2003” по проект, финансиран от Министерството на културата, по реда на чл. 72 от ПМС №334/29.12.2010 г. за изпълнение на държавния бюджет на Р. България за 2011 г.
Проявата ще съчетае по уникален начин обичаите на ямболлии за Андреевден и Коледа. Традиционният български народен календар отрежда, че от Андреевден нататък настъпва времето за весело разпускане с многобройните празници. А в древността празник в Ямбол не минавал без народни борби.
Тази традиция по една или друга причина беше прекъсната през последните 4 години. Точно затова клуб „Ямболски адети” към читалище „Умение 2003” реши да я възстанови със съдействието на треньора Демир Демирев и клуб по борба „Херкулес”.
Регламентът на турнира по свободна народна борба позволява участие на всички желаещи. Но надпреварата ще е отделно за момичета и за момчета, както и по категории. 
За момичета – І категория - до 55 кг, ІІ категория – до 60 кг.
За момчета – І категория - до 60 кг, ІІ категория – до 75 кг.
Публиката има право да насърчава състезателите и да запаметява всички схватки.
Специален участник в празника ще е и коледарската група към читалище „Умение 2003”.
Каним всички жители и гости на Ямбол да споделят с нас празника!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар