петък, 11 ноември 2016 г.

Благотворителна изложба „Пътят до усмивката“ в Ямбол


Благотворителна изложба „Пътят до усмивката“ беше открита на 9 ноември от 11.30 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Ямбол по повод месеца на християнското семейство. Инициативата е на пловдивския Център за психологическа консултация „Феникс“ и е подкрепена от православния храм и Читалище „Умение-2003“ – Ямбол. Изложбата е с рисунки на деца на възраст от 4 до 18 години, които са пострадали от насилие и ще бъде експонирана в залата на храм „Успение на Пресвета Богородица“ до 9 декември. Набраните средства от даренията на посетителите ще бъдат използвани за развитие на различни ателиета по интереси за децата и първата Галерия за играчки в България.


Всеки месец специалистите от Центъра за психологическа консултация „Феникс“ ще предоставят и безплатни индивидуални консултации на пострадали от насилие. За предварителни записвания и повече информация за инициативата тел.: 0886 51 84 84- Десислава Даскалова, 0879 84 13 04 - Деница Велкова.

Как се роди идеята?
Център за психологическа консултация „Феникс“ съществува като самостоятелна организация от 2013 г.  и предоставя професионални психологически услуги за деца и възрастни.
В работата си, срещаме деца, които на различен етап от живота си са били потърпевши от насилие, било то физическо, психическо, сексуално или системно са пренебрегвани техните потребности.
Работата с тези деца изисква търпение, съпричастност, индивидуален подход.  Подкрепата и преодоляването на преживяното е бавен процес. Рисунката е не просто средство. Когато страхът, срамът, болката, объркването са толкова големи, думи трудно се намират.

„Пътят до усмивката“ е дълъг.

Решихме да ви направим съпричастни. Решихме да ви замислим и провокираме. Кои са тези деца? На каква възраст са? Какво са преживели? Къде са те сега, как са?
Ние няма да разказваме техните истории. Ние ще запазим тези деца в анонимност по ред причини. Преди всичко, заради уважението  към тях и тяхната безопасност.

Каква е целта?
Изхождайки от смисъла на това, което правим в работата си с тези деца,по пътя до усмивката, основната ни цел е да наберем средства, които ще послужат за реализиране на идеята ни за разширяване на набора от  дейности и услуги за подкрепа на децата.
Към настоящия момент, Центърът се финансира основно със собствени средства.

Какво още?
Чрез детските рисунки, с тази изложба, ние изразяваме и собствената си нетолерантност и нетърпимост към насилието във всичките му форми и места на проявление.
Чрез детските рисунки, с тази изложба, ние искаме да ви провокираме, като се надяваме да повишим вашата чувствителност по темата за насилието над деца.
Чрез детските рисунки, изпращаме послание към всички онези деца, които имат нужда да чуят, че има места и хора, на които могат да се доверят, да получат закрила и подкрепа.
Чрез ателиетата, Вашите деца, а може би и част от децата, преживели насилие, ще помогнат на други деца, които вероятно все още са в ситуация на насилие и предстои да се  срещнем.
Центърът търси и ще продължава да търси други възможности за финансиране и реализиране на своите идеи.

Как може да ни подкрепите?

Като разказвате за нашата инициатива

Като посетите нашата изложба

За какво мечтаем?
Ние мечтаем, един ден да развием и осигурим различни ателиета по интереси за децата,защото знаем, че психологическата подкрепа за преживяване на случилото се е само началото на Пътя до усмивката.
Защото знаем, че тези деца имат и ще имат нужда от много внимание и подкрепа в бъдеще.
Ние мечтаем за пространство, в което да реализираме своите идеи.
В дългосрочен план, ние мечтаем, един ден да отворим първата Галерия  на играчката в България, защото знаем колко важна е Играта за децата и тяхното развитие от най-ранна детска възраст.

Изложбата може дапосетите от  09 Ноември до 09 Декември,от понеделник до петък, от 10.00ч. до 19.00ч.в Храм „ Успение на Пресвета Богородица”на адрес: гр. Ямбол,ул. „Драма”20

Организатор: Център за психологическа консултация „Феникс“Основни партньори и съмишленици:  Храм „ Успение на Пресвета Богородица” и Читалище „Умение 2003”

Албум със снимки от откриването на изложбата можете да разгледате тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар