сряда, 1 юли 2015 г.

„Благотворната готварница” на НЧ „Умение-2003” продължава с дарения от доброволци

 30 юни беше последния ден на проекта „Благотворна готварница”, който се реализира от НЧ „Умение 2003”-Ямбол с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта, подпрограма „Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи”. Инициативата обаче ще продължи с дарения от доброволци, стана ясно на пресконференция, организирана от читалището.
Целта на проектната идея беше участниците да осъзнаят важността на проблема с разпространението на затлъстяването, булемията и анорексията сред младите хора в България. Чрез поредица от инициативи нашите доброволци от „Потребителски онлайн-център Умение” и „Доброволческа работилница за идеи и изкуство” обучаваха свои връстници от общините Ямбол, Болярово и Тунджа как да пазаруват качествени хранителни стоки според свития си семеен бюджет и как с тях да приготвят вкусна и питателна храна за себе си и своите близки, обясни ръководителят на проекта Дияна Бончева.
„По-рано не бях се замислял, че храната може да ми вреди. Нямах навика да чета съдържанието на етикетите. Да си призная дори мразех магданоза. Но магданозените кюфтета, които направихме на детската площадка на ул. „Крали Марко”, много ми харесаха. Определено харесаха и на децата и майките, които ги опитаха, защото веднага попитаха за рецептата и начина на приготвяне”, разказа 20-годишният студент във Фаокултета по техника и технологии Димитър Сиев.
„Вече предпочитам сам да си приготвя храната, отколкото да купувам готова. Научих и сестра си и майка си на рецептите, които научих от проекта. За първи път се включвам в инициатива на подобна организация, но определено ми хареса да бъда доброволец”, допълни 19-годишният Георги Иванов от ПГЗ „Христо Ботев”.
Брейнсторм-маратоните по здравословно хранене продължават със средства, осигурени от самите участници в проекта и членове на читалището. В следващите месеци всички заедно ще приготвят домашна зимнина. А на 22 септември по повод Деня на независимостта на България ще организират на ул. „Независима България” открита благотворна готварница, подобна на тези, които бяха организирани през месец май в центъра на Ямбол, до НЧ „Светлина-1924” в село Безмер и в парка на гр. Болярово.

Вече е избистрена и поредната проектна инициатива на НЧ „Умение-2003”. „Предходните инициативи на младите хора бяха насочени към повишаване на тяхната професионална квалификация, към осигуряване на семейни доходи с ръчно изработени предмети и сувенири, към здравословното им хранене. Новата им идея е свързана с придобиването на умения за отглеждане на деца. Надяваме се скоро тя да бъде финансирана”, съобщи Нели Стефанова от НЧ „Умение-2003”.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар