Над
2000 са сортовете люти чушки, които се използват в световната кухня, 85 вида от
тях са създадени в родните ни институти, обясни председателят на Асоциация
Български пипер Георги Василев. Пиперът е два пъти по-богат на витамин С от
лимона, повишава нивото на хормоните на удоволствието - серотонин и ендорфин.
Той е отлично профилактично средство против стрес, дихателни и сърдечно-съдови
заболявания, сексуални проблеми и др.
България
традиционно е един от най-големите производители и износители на чушки в света.
За съжаление, обаче, и този бранш бе ударен от ГМО-индустрията. Днес в големите
търговски вериги в България се продават пиперки-мутанти от Полша, които на вид
са много красиви, но за сметка на това съдържат повече вода, отколкото сухо
вещество, което осигурява полезните витамини.
Обсъжданията
родиха идеи за общи инициативи между пиперопроизводителите и доброволците от
читалище „Умение”, Независимия синдикат на потребителите и Движение с
екологична насоченост срещу вносните ГМО-зеленчуци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар