неделя, 6 октомври 2013 г.

С подписка „Край на Екоцида в Европа” и парти за домашни любимци започна Световната десетдневка за защита на животните в Ямбол

 С информационни кампании „Запознай ни с твоя четирикрак любимец” и „Край на Екоцида в Европа” започна Световната десетдневка за защита на животните в Ямбол. Инициативата е на читалище „Умение-2003” и сдружение „ДЕН”. Целта на международните празници, които традиционно се провеждат във всички държави от 4 до 13 октомври, е да се привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от опазване на средата, която обитават животните, както и към повишаване на активността в тяхна защита.

В събота, 5 октомври, край фонтана в Градския парк беше организирано парти за питомни кучета, котки и декоративни зайци.
Доброволци на двете неправителствени организации разпространиха листовки с любопитни факти за животните, информация за задълженията и правата на собствениците на домашни любимци, съгласно Наредбата за регистриране, разплод и стопанисване на кучетата на територията на община Ямбол, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност.
Общинската наредба не е актуализирана от 2003 г. и в момента частично противоречи на двата закона, затова ще бъде подготвено и внесено предложение до Общинския съвет за нейното изменение, обясниха от сдружение „ДЕН” и читалище „Умение-2003”.
Световната десетдневка за защита на животните беше добър повод и за популяризиране на подкрепената от „ДЕН” и „Умение-2003” Европейска гражданска инициатива „Край на Екоцида в Европа”. В подписката за въвеждане на европейска директива, която обявява престъпленията срещу природата за криминални престъпления, се включиха директорът на общинското предприятие „Комунални дейности” Красимир Лозанов, общинският съветник Русин Ребров и десетки граждани, които осъзнават, че опазването на природата е изключително важно за опазването на човешкото здраве. Вие също можете да се присъедините към подписката в офиса на сдружение „ДЕН” (Бизнес-център – Ямбол, етаж 6, офис 64) или на интернет-адрес https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000029/public/index.do.

Няма коментари:

Публикуване на коментар