неделя, 28 февруари 2010 г.

Второ място за "Умение" в Кукерландия

41 групи от от различни краища на България, както и Турция, Словения, Сърбия, Гърция взеха участие в тазгодишния маскарадния фестивал „Кукерландия“, който се провежда ежегодно в град Ямбол.
За първи път участва и сурвакарската група от радомирското село Друган, която е с най-внушително присъствие на фестивала и наброява 103-ма участници.
С поредица от съпътстващи мероприятия в Ямбол започна „Кукерландия – Ямбол 2010”. Дните на отворени врати в културните институти ще продължат до неделя включително. В трите дни на „Кукерландия” ще остане да радва посетители и тройната експозиция в Безистена. Включването на емблематичната за Ямбол сграда е символична първа стъпка в превръщането му в културен център, за което има вече проект. В Безистена са подредени автентични кукерски маски и облекло, подбрани от историческия музей, фотографии, отличени на предишните фотоконкурси, съпътстващи маскарадния фестивал, както и детски рисунки и маски, изработени от деца от ОДК Ямбол. В отделен кът, желаещите ще могат да си направят снимки с кукерски доспехи на фона на строената преди пет века сграда. За допълнителното настроение спомага и пъстрият базар, посветен на „Кукерландия”. На него занаятчии от различни краища на България ще представят изработени ръчно маски, хлопки, керамични изделия, сувенири и други. Наред с това не липсват и вино, хлебни и сладкарски изделия.
Седем първи награди присъди журито. Като най-добре представили се бяха отличени групите от селата Чарган, Веселиново и Кабиле – и трите от община „Тунджа“, сливенските Трапоклово и Драгоданово, както и кукерите от село Вресово, община Руен, Бургаска област и маскарадната група от село Калипетрово, община Русе.
Ямболската младежка група при читалище „Умение“ получи втора награда заедно с още осем формации. Присъдени бяха и шест трети награди. Връчени бяха и специалните награди на общините – организатори. Наградата на Ямбол получи кукерската група при читалище „Светлина“ от село Бояново, община Елхово, а призът на „Тунджа“ отиде при маскарадната група „Кукери“ при читалище „Светлина“ село Калчево. Журито отличи и три групи от ямболските детски градини „Червената шапчица“, „Валентина“ и „Славейче“. Присъдени бяха и награди за персонажи.
Журито е под председателството на проф. д-р Георг Краев – директор на програма „Фолклорни изкуства” в Нов български университет и членове  Иглика Мишкова – етнолог в Етнографски институт с музей при БАН, Румяна Данова – етнолог в Етнографски институт с музей при БАН, ст.н.с. І ст. Николай Ников – главен асистент по фолклористика в СУ „Св. Климент Охридски” Крум Георгиев – председател на Обществото за фолклор, както и Петър Димитров – хореограф, главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Тунджа”, Динка Георгиева – уредник в Регионален исторически музей – Ямбол. Тази година наградният фонд възлиза на 5000 лева
Фестивалът се организира от общините Ямбол и Тунджа със съдействието на Министерството на културата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар